Bu yıl şirketler daha yüksek oranda kurumlar vergisi ödüyor, bu verginin peşin ödemesini nasıl azaltabileceğinizi aşağıda bulabilirsiniz.

Yakın zamanda vergi beyannamelerinizi vermeniz gerekti, bu da bir sonraki kurumlar vergisi taksitinizin veya işletme oranlarınızın beyannamelerinizi vermeden öncekinden farklı olacağı anlamına geliyor.
Birincisi, geçen yılki iş bazında hesaplanacak ve ikincisi, yeni ve daha yüksek bir vergi oranı uygulanacak. Mevcut hükümet önümüzdeki beş yıl için işletmelere ek bir vergi yükü getirmiştir: %19’luk standart oran yerine, kurumlar vergisi oranı 2024’ten 2028’e kadar %22 olacaktır.

Gelir vergisi cetveline göre vergi ödeyen girişimciler ve tarife mükellefleri için vergi oranları değişmedi.

İşte kurumlar vergisi avansınızı ne zaman ve nasıl azaltabileceğiniz – ve geçen yıldan daha iyi bir performans bekliyorsanız nihayetinde nasıl artırabileceğiniz -.

Kurumlar vergisi avansı nasıl hesaplanır?
Vergi ek ücreti, şirketin geçen yılki performansına göre, yani 2023 beyannamesi verildikten sonra otomatik olarak hesaplanır.

Şirket veya girişimci iş hacminin azalacağını öngörürse ve yıl içinde buna karşılık gelen bir avans ödemesi yapmak isterse, fazla ödenen avans ödemesinin geri ödenmesi için gereksiz yere devlete borçlanmamak için, gelecek yıla kadar olmayan 2024 beyannamesinin sunulmasına kadar beklemesi gerekir mi?

Cari vergi döneminde vergi matrahının daha düşük veya daha yüksek olmasını makul bir şekilde bekliyorsa ve bunu destekleyici belgeler veya açıklamalarla gerekçelendiriyorsa, yıl içinde avans ödemesinin miktarını değiştirmek için bir başvuruda bulunarak avans ödemesinin miktarını değiştirebilir.

Bu, 2023 beyannamesinden sonra yapılır (2024 taksitleri o zamandan önce hesaplanmadığından).

Farklı bir peşin vergi oranı ne zamandan itibaren otomatik olarak tahsil edilir?
Şirketin vergi beyannamesini ne zaman sunduğuna bağlı olarak değişir. Örneğin, şirket veya vergi mükellefi vergi beyannamesini Ocak 2024’te vermişse, vergi beyannamesi 2024 vergi matrahını ve 2024 vergi oranını (%22) dikkate alarak yeni avans tutarını da hesaplayacaktır, bu durumda Ocak 2024 için avans ödemesi 20 Şubat’a kadar ödenecektir, diye açıklıyor Vergi Dairesi.

Mart ayında ya da bu yılın son günü olan 2 Nisan’a kadar 2023 vergi beyannamesini veren vergi mükellefleri, yeni vergi oranını dikkate alarak yeni tutardaki ilk taksiti (yani Mart 2024 taksiti) 22 Nisan’a kadar ödeyeceklerdir. Slovenya Cumhuriyeti Vergi Dairesi, Ocak ve Şubat taksitlerinin, 2022 beyannamesine kıyasla 2023 beyannamesindeki vergi yükümlülüğündeki değişiklikten ve vergi oranındaki %19’dan %22’ye değişiklikten etkileneceğini belirtiyor.

Vergi Dairesinden daha düşük veya daha yüksek bir peşin vergi ödemesi için nasıl başvurulur?
Vergi mükellefi, e-Vergi platformu aracılığıyla veya talimat verilmesi halinde, cari dönemdeki gelir ve harcama miktarını değerlendirecek ve vergi matrahındaki değişikliği açıklayacak olan yeminli bir muhasebeci tarafından peşin vergi ödemesi miktarında yıldan yıla değişiklik için başvurabilir. Mükellef, talebini peşin ödeme taksitinin vadesinden en az 30 gün önce sunmalıdır. Vergi Dairesi normal olarak 15 gün içinde talep hakkında karar verecektir.

İstatistikler: daha düşük bir vergi avansı için giderek daha fazla başvuru.
Vergi Dairesi’nin istatistikleri, giderek daha fazla şirket ve girişimcinin daha düşük kurumlar vergisi avansı ödemesi veya ticari gelir için girişimci başvurusunda bulunduğunu göstermektedir. Başvuruların çoğu kabul edilmektedir.

Karşılaştırmak gerekirse, geçen yıl Vergi Dairesi kurumlar vergisi avansında indirim için 849 başvuru ve ticari gelir vergisi avansında indirim için 2.226 başvuru aldı. Sırasıyla 784 ve 1.914 başvuru onaylanmıştır.

Hangi şirketler daha düşük bir avans için başvuracak ve neden buna değer?
2024’te geçen yıla kıyasla daha düşük performans göstermeyi bekleyen girişimcilerin veya şirketlerin vergi avanslarında bir değişiklik için başvurmaları muhtemeldir. Bu şekilde likiditelerini artırırlar ve devleti peşin olarak finanse etmezler.

Yılın ilk aylarında fazla ödenen geçici vergi mükellefe iade edilir mi veya nasıl kapatılır?
Geçen yıla ait vergi beyannamenizi Mart sonunda ya da bu yıl 2 Nisan’a kadar verdiğinizde, bu yıl aslında geçen yıldan daha kötü durumda olacağınızı fark ettiğinizi varsayalım. Daha düşük bir peşin vergi ödemesi talep edeceksiniz, ancak bu gelecek aylar için geçerli olacak.

Yılın ilk birkaç ayında fazla ödediğiniz vergiyi geri alacak mısınız?
Hayır. Yılın ilk birkaç ayında, geçmişte verilen vergi beyannamelerine dayanarak hesaplanan fazla ödemeler, bir sonraki yıla kadar devlet tarafından alıkonulur. Vergi beyannamesi, 2024 yılındaki nihai performansa dayanarak, şirketin avans ödemeleri de dahil olmak üzere ne kadar fazla vergi ödediğini hesaplar. Dolayısıyla devlet, fazla ödenen vergiyi ancak 2024 beyannamesi 2025 yılında sunulduktan sonra faizsiz olarak geri ödeyecektir. Yani o zamana kadar devlete alacaklısınız.

Ancak çok kötü bir “teselli” ekleyelim – vergi oranı bu yıl daha yüksek olacağı için, yani %19 kurumlar vergisi yerine %22 olacağı için, normalde yapacağınızdan daha az başarılı olsanız bile, yükümlülüğünüz yine de normalde olacağından daha yüksek olacaktır.

Elbette daha iyisini yapabilir, daha fazla kar elde edebilirdiniz – bu durumda bu yıl, yani gelecek yıl için beyanname verdiğinizde ekstra vergiyi ödemek zorunda kalacaksınız. Tabii olası yüksek bir ek vergiden korktuğunuz için avans ödemenizin artırılması için başvuruda bulunmazsanız – tabiri caizse avans ödemenizde gönüllü bir artış yapmazsanız. Bunun sizin için dezavantajı, devlete bir kredi vermektir, ancak iyi tarafı, gelecek yıl döndüğünüzde ek vergi yükümlülüğünden çok fazla etkilenmeyecek olmanızdır.

Vergi Dairesinin bir artış veya indirim başvurusunu onaylamamasının en yaygın nedenleri nelerdir?

Vergi dairesinin bize açıkladığına göre en yaygın neden, vergi mükellefinin başvurusunu geri çekmesi veya gelirdeki düşüşü ya da cari yılda vergi matrahının bir önceki yıla göre azaldığını kanıtlayacak belgeleri sunamamasıdır. Bununla birlikte, yılın başında, vergiye tabi bazı kişiler, bir önceki vergi dönemine ilişkin beyannamelerini sunmadan önce, avans ödemesi miktarında yıldan yıla değişiklik yapılması için başvuruda bulunmaktadır.

Avans ödemesi nasıl yapılır?
Avans ödemesi aylık veya üç aylık taksitler halinde ödenir. Yıllık avans tutarının 400 Avro’yu aşması halinde aylık taksitler halinde, yıllık avans tutarının 400 Avro’yu aşmaması halinde ise üç aylık taksitler halinde ödenir.
Avans taksitleri, ilgili oldukları dönemin son gününde muaccel olur ve vadelerinden itibaren 20 gün içinde ödenir. Örneğin: Nisan ayına ait taksitin vadesi Nisan ayının son günüdür ve 20 Mayıs’a kadar ödenmelidir.