Serbest meslek sahibi olarak kendi sosyal güvenlik primlerinizi ödersiniz. Bunları bir önceki ay için ayın 20’sine kadar ödemek zorundasınız.

Güncel tutarlar nedir?

Primlerinizi ödeme bürokrasisi genellikle bir muhasebeci tarafından halledilir, ancak miniMAX online muhasebesini kullanarak da katkılarınızı halledebilirsiniz.

Serbest meslek sahipleri için sosyal güvenlik primleri.

Bunlar serbest meslek sahiplerinin sosyal güvenlik katkı paylarıdır. 2017’den itibaren beyanname için veriler eTaxes’te otomatik olarak oluşturulur.

Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca aşağıdaki primler ödenir:

Zorunlu emeklilik ve malullük sigortasına katkı payı,

zorunlu sağlık sigortası için katkı payı,

Ebeveyn bakımı için katkı,

ve istihdam katkısı.

Sosyal güvenlik katkı payları bir önceki ay için ayın 20’sine kadar ödenmelidir.

Tek mal sahibi işçi çalıştırıyorsa, işveren olarak, Gelir Vergisi Kanunu’nun 335(2) maddesi uyarınca sosyal güvenlik katkılarına tabi gelirler için gelir vergisi avansı için öngörülen süre sınırları içinde ve şekilde çalışan katkılarını hesaplamalı ve ödemelidir.

Özel şahıslar, sosyal güvenlik katkı yükümlülüklerini Slovenya Cumhuriyeti’nin zorunlu harçlar ve diğer kamu gelirlerinin alt hesapları ve ödeme yöntemine ilişkin Yönetmelik (Slovenya Resmi Gazetesi, No 141/04) uyarınca geçici hesaplara öderler.

Asgari sosyal güvenlik katkı payları:

Emeklilik ve malullük sigortası için toplam katkı payı %24,35 – 324,48 EUR

Toplam sağlık sigortası primleri %13,45 – 214,23 EUR

Ebeveyn bakımı için toplam katkı payı %0,20 – 2,66 EUR

Toplam istihdam katkısı %0,20 – 2,67 EUR

Toplam katkı payı %38,20 – 544,04 EUR

Maksimum sosyal güvenlik primleri:

Emeklilik ve malullük sigortası için toplam katkı payı %24,35 – 1.892,81 EUR

Toplam sağlık sigortası primleri %13,45 – 1.080,51 EUR

Ebeveyn bakımı için toplam katkı payı %0,20 – 15,54 EUR

Toplam istihdam katkıları %0,20 – 15,54 EUR

Toplam katkı payı %38,20 – 3.004,40 EUR

Rakamların kaynağı: Fu.gov.si

Genç girişimciler için kısmi prim muafiyeti.

1 Temmuz 2013 itibariyle, iş siciline ilk kez kayıt yaptırırken emeklilik ve malullük sigortası primlerinden kısmi muafiyet talep etmek mümkündür.

Kısmi muafiyet, serbest meslek sahiplerinin iş kurarken karşılaştıkları yükü azaltmayı ve girişimciliği teşvik etmeyi amaçlamaktadır.

Serbest meslek sahibi olarak emeklilik ve malullük sigortası için zorunlu sigortalı olan kişiler

  • İş siciline veya başka bir sicile ilk girişten sonra ticari faaliyetlerinin ilk 12 ayı boyunca emeklilik ve malullük sigortasına (PIP) prim tutarının %50’si oranında prim ödemekten muaf tutulurlar.
  • Sigortalının katkı payından ve takip eden 12 ay boyunca katkı payı tutarının %30’u oranında işveren katkı payından muaf tutulur.

Öğrenci serbest meslek sahipleri için katkı payları.

Birkaç yıldan beri, öğrenci serbest meslek sahibi artık mevcut değildir, öğrenciler için katkı oranı, tam serbest meslek sahibi işçiler için katkı oranı ile aynıdır.

Doğum izni sırasında şahıs şirketi için katkı payları.

Serbest meslek sahipleri doğum izni sırasında prim ödemek zorunda değildir, çünkü bu primler devlet tarafından bütçeden ödenir.

Ayrıca doğum izinleri süresince doğum parası alma hakkına da sahiptirler. Annelik ödeneğinin hesaplanmasında, annelik izni için ilk başvurudan önceki 12 ay içinde ebeveyn katkı paylarının hesaplandığı ortalama baz esas alınır.

İlk 105 gün için annelik ödeneği bu matrahın %100’üdür. Her bir ödenek türü için baz, ebeveyn bakım katkılarının 12 ay boyunca hesaplandığı ortalama bazdır. Bu durumda, ilk izin başvurusunun yapıldığı aydan bir önceki ayda primlerin hesaplandığı baz, son ayda baz olarak alınacaktır. Takip eden 260 gün için girişimci yukarıda belirtilen matrahın %90’ı oranında ebeveyn ödeneği alacaktır. Ancak bu ödenek 31.12.2006 tarihinde ZUTPG tarafından belirlenen asgari ücretin %55’inden az olamaz (yani net 252.04 Euro).

Yarı zamanlı serbest meslek sahipleri için sosyal güvenlik primleri.

Yarı zamanlı serbest meslek sahibi yasal ya da kanuni bir terim değildir. Ek bir faaliyet yürüten ve kendi sosyal güvenlik primlerini ödemeyen ancak başka bir unvan altında sigortalı olan serbest meslek sahibi kişiler için kullanılan bir terimdir.

Yarı zamanlı kendi hesabına çalışan işçi, faaliyetinin karşılığı olarak aylık sabit oranlı bir prim öder.