Slovenya iş kanunu uyarınca, işverenler çalışanlarına her yıl “regres” – tatil ödeneği – ödemekle yükümlüdür.

Tatil ödeneği, bir çalışana bir defaya mahsus olarak yapılan bir ödemedir ve tarihsel olarak Slovenya mevzuatından türetilmiştir ve esas olarak çalışanın tatil yapmasını sağlamak için bir ödeme olarak tasarlanmıştır.

Tatil ödeneği ve yıllık izin ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlıdır. Yıllık izin ücreti, İş İlişkileri Kanunu uyarınca yıllık izne ek olarak işverenin çalışana ödemekle yükümlü olduğu bir miktar paradır. Yıllık izin, çalışanın feragat edemeyeceği ve işverenin çalışanı mahrum bırakamayacağı bir haktır.

Ödeme için yasal son tarih her yıl 1 Temmuz’dur, ancak ödeme ulusal ortalama brüt maaşa kadar vergiden muaftir, şu anda 2.317,82 €’dur (Ocak maaşı). Bununla birlikte, şirketin likidite sıkıntısı içinde olması halinde gecikmiş ödemenin yapılması için son tarih, içinde bulunulan yılın 1 Kasım’ıdır.

Aşağıda, tatil ödeneği ödenirken bilinmesi gereken bazı kuralları derledik. Tatil ödeneği hakkı, yukarıda da belirtildiği gibi, iş sözleşmesi olan her çalışanın hakkı olan yıllık izin hakkı ile bağlantılıdır.

Tatil ödeneğinin asgari tutarı asgari ücretten daha yüksek olabilir

İstihdam İlişkileri Yasası, bir işverenin yıllık izin hakkı olan bir çalışana en az asgari ücret (bu yıl 1.253,90 Avro) ödemesi gerektiğini öngörse de, belirli bir endüstri veya ekonomi sektörünü yöneten toplu sözleşme daha yüksek bir asgari ödeme belirleyebilir.

Örneğin, inşaat sektöründe bu yıl toplu sözleşme asgari ücreti brüt 1.410 Avro olarak belirlemiştir. Bankacılık sektöründe, regres ülkedeki çalışanların bir önceki ayın ortalama ücretinin en az yüzde 80’i olmalıdır (mevcut en son verilere göre 1,854.26 Avro). Elektrik sektöründe ise regres elektrik sektöründe çalışanların önceki üç aydaki ortalama ücretinin yüzde 70’i olarak belirlenmiştir.

Eğer herhangi bir toplu sözleşmeye bağlı değilseniz, (en azından) asgari ücreti ödemek zorundasınız.

Tüm çalışanlar aynı miktarı almak zorunda mı?

Şirket düzeyindeki toplu sözleşmeler, tatil ödeneğinin ödenmesi için farklı kurallar da belirleyebilir.

Ortalama maaşa kadar vergiden muaf tatil ödeneği

Tatil ödeneği, ülkede bilinen son ortalama maaşın (Eurostat’a göre Ocak ayında 2.317,82 €) tamamına kadar vergiden muaftır, yani bu miktara kadar herhangi bir katkı payı veya gelir vergisi ödenmez. Eğer işveren ortalama brüt maaştan daha yüksek bir tatil ödeneği öderse, aradaki fark gelir vergisi ve katkı payına tabi olacaktır. Gelir vergisinin ödeneceği yıl için ortalama aylık brüt maaş tutarı, yıllık vergiye tabi tutara dahil edilmeyen yıllık tatil ödeneğinin belirlenmesinde dikkate alınır.

Yıllık ödenekten kimler yararlanabilir?

Eğer bir işçi tüm takvim yılı boyunca çalışmazsa, yıllık iznini orantılı olarak kullanma hakkına sahip olur, bu da tatil ödeneği hakkının da orantılı olduğu anlamına gelir. Örneğin bir işçi Nisan ayının başında işe başlarsa, tam miktarın dörtte üçünü alma hakkına sahip olur. Ancak, işe giriş ay ortasında, örneğin Mart ortasında gerçekleşmişse, tamamlanan her ay için tatil ödeneğinin orantılı bir payını (9/12) ve Mart ayı için yarısını almaya hak kazanır.

Tatil ödeneği 1 Temmuz’dan sonra ya da şirket tarafından tatil odenekleri ödendikten sonra işe alınan işçiler de ödenekten orantılı pay alma hakkına sahiptir. Örneğin bir işçi Ekim ayında işe alınırsa, tatil ödeneğinin on ikide üçünü alma hakkına sahip olur. İstihdam İlişkileri Yasası bu tür bir işçiye ödeneğin ne zaman ödenmesi gerektiğini açıkça belirtmediği gibi, iş sözleşmesi 1 Temmuz’dan önce sona eren bir işçiye ödeneğin ne zaman ödenmesi gerektiğini de belirtmemektedir. Ancak yıl sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

Yarı zamanlı çalışan ya da uzun süreli hastalık veya doğum izninde olan işçiler de ödenek alma hakkına sahiptir.

Ancak, Emeklilik ve Maluliyet Sigortası Yönetmelikleri, Sağlık Sigortası Yönetmelikleri veya Ebeveyn İzni Yönetmelikleri kapsamında yarı zamanlı çalışan bir işçinin tam tatil ödeneğine hak kazanırken, kendi tercihiyle haftada 20 saat çalışan bir işçiye orantılı (yarım zamanlı) ödenek ödeneceği konusunda uyarılmalıdır. Uzun süre hastalık izninde olmayan veya yılın büyük bir bölümünde doğum izninde olan işçiler de tam ödenek alma hakkına sahiptir.

Regres ödemesi yapıldıktan sonra işçinin iş akdi feshedilirse ne olur?

İşveren Temmuz ayına kadar tüm tutarı öderse ve işçi Ekim ayında şirketten ayrılırsa ne olur? Bu durumda, çalışandan tatil ödeneğinin orantılı bir payını geri ödemesini isteyebilir veya çalışandan bunu yapmasını istememeyi seçebilirsiniz.

Slovenya Cumhuriyeti Vergi İdaresi, işçinin tatil ödeneğinin orantılı kısmını iade etmemesi durumunda ne olacağı – işverenin ödemeyi vergi açısından tatil ödeneğinden farklı bir şekilde ele alıp almayacağı ve bunu düzeltme formunun düzeltilmesinin takip edip etmeyeceği konusunda bir açıklama yayınladı: “Gelir Vergisi Kanununda veya Emeklilik ve Maluliyet Sigortası Kanununda, Slovenya’daki çalışanların ortalama aylık maaşının yüzde 100’ü veya yıllık gelir vergisi değerlendirmesinde, gelir vergisinin alındığı yıl için aylık bazda hesaplanan Slovenya’daki çalışanların ortalama yıllık maaşının yüzde 100’ü olarak belirlenen vergisiz veya primsiz yıllık tatil ödeneği miktarını, çalışanın iş kanunu uyarınca tatil ödeneğinin tamamına hak kazanmaması halinde orantılı olarak dikkate alınacak şekilde sınırlandırmak için herhangi bir dayanak bulunmamaktadır.

Ayrıca, regres ücretinin ödenmesi için gerekli koşulların ödeme sırasında yerine getirildiği ve işverenin izin ücretinin ödenmesinden sonra çalışanın iş akdinin daha sonraki bir tarihte feshedileceğini öngöremeyeceği de unutulmamalıdır. Bu nedenle, iş ilişkisi sona erdiğinde ve çalışan tatil ödeneğinin orantılı bir payını geri ödemediğinde, işverenin ücret vergi formlarını değiştirmesi gerekmez.”

Kuralları çiğneyenler için para cezaları nelerdir?

İş Müfettişliği her yıl, çalışma karşılığı ücretle ilgili en fazla ihlal bildiriminin yıllık izinlerin ödenmesiyle ilgili olduğunu ve en fazla ihlalin de bu alanda gerçekleştiğini tespit etmektedir.

Müfettişlik ayrıca 2019’dan bu yana Vergi Dairesi ile birlikte çalışarak, çalışanları için izin ücreti vergi formu raporu sunmayan işverenler hakkında bilgi sağlamaktadır. Bu alandaki usulsüzlükler ve ihlaller, vergi müfettişleri tarafından gerçek kişilerin istihdamdan elde ettikleri gelirlere ilişkin vergi ve katkı paylarının incelenmesi sırasında tespit edilmektedir ve esas olarak ibraz edilmeyen veya geç ibraz edilen vergi formları ve daha az ölçüde de Vergi Usul Kanunu uyarınca izin verilmeyen tatil ödeneğinin nakit olarak ödenmesine ilişkin usulsüzlüklerle ilgilidir.

İstihdam İlişkileri Yasası, tatil ödeneğinin ödenmemesi (veya geç ödenmesi) halinde üç bin ila 20.000,00 EUR (daha küçük bir işveren için 1.500 ila 8.000,00 EUR arasında) ve tüzel kişi bir işverenin sorumlu kişisi için 450 ila 2.000,00 EUR arasında bir para cezası öngörmektedir.

Müfettiş, işvereni yalnızca halihazırda işlediği suçlar için cezalandırabilir ve düzenleyici bir kararla işverene gelecekte iş hukuku kurallarına uymasını emredebilir, ancak işle ilgili ödemeler ve tatil ödeneği taleplerinin geri ödenmesini zorunlu kılamaz. Müfettişlik bir süre önce yaptığı açıklamada, “Bu nedenle, çalışan geri ödemenin yapılmasını istiyorsa, işverene karşı iş mahkemesinde dava açmalıdır” dedi. İstihdam talepleri beş yıl içinde zaman aşımına uğrar.