Slovenya’da kayıtlı şirketleri olan yabancı yatırımcılar da dahil olmak üzere Slovenya’daki işletmeler ve girişimciler, çok çeşitli finansman fırsatlarına, teşviklere ve sübvansiyonlara erişebilmektedir. Mevcut ulusal ve Avrupa programları kapsamında şirketler, araştırma ve geliştirmeden işlerini büyütmeye ve likiditelerini geliştirmeye kadar çeşitli faaliyetler için destek bulabilirler.

SID Bank (Slovenska izvozna in razvojna banka, d.d., Ljubljana), %100 Slovenya Cumhuriyeti’ne ait bir tanıtım geliştirme ve ihracat bankasıdır. Bankacılık ve sigorta hizmetleri ile sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmekte ve Sloven ekonomisinin ve Slovenya Cumhuriyeti’nde kayıtlı şirketlerin rekabet gücünü artırmaktadır.

SID banka 2024 yılında 335 milyon Avro tutarında çeşitli krediler sağlayacaktır

SID banka ve Slovenya Cumhuriyeti Girişimcilik Kamu Fonu, Ekonomi Bakanlığı ile işbirliği içerisinde, 2024 yılı sonuna kadar teknolojik gelişim, sermaye konsolidasyonu, likidite ve krizin hafifletilmesi için uygun maliyetli krediler ve çeşitli finansal araçlarla toplam 512 milyon Avro’nun üzerinde kaynak sağlayacak. Üç ay içerisinde, Ağustos sellerinden etkilenen şirketler için 100 milyon Avroluk yeni krediler de bu çerçevede başlatılacaktır.

512 milyon Avroluk tersine teşvikin 333.2 milyon Avroluk kısmı iki kuruma ek olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından sağlanırken, geriye kalan 178.8 milyon Avroluk tersine teşvik sadece SID Bank ve SPS tarafından finanse edilmektedir. Bu hibelere ek olarak, Ekonomi Bakanlığı da bu yıl 42 ihale çağrısı yoluyla ekonomiye 339.2 milyon Avro hibe sağlayacaktır. Böylece her üç kurumdan toplam 851.2 milyon Avro hibe ve geri ödeme bu yıl ekonominin kullanımına sunulmuş olacaktır.

1. Yatırımlar ve işletme faaliyetleri için uzun vadeli kredi

SID Bank, bankalara ve tasarruf bankalarına, bankaların şirketlere, şahıs şirketlerine ve diğer tüzel kişilere uzun vadeli krediler için kullanabilecekleri 10 yıllık uzun vadeli bir olanak sunmuştur.

Kredinin nihai faydalanıcısının bankanın mevcut bir müşterisi olması şartı aranmamaktadır.

İşletme döner sermaye yatırımlarını karşılamak veya bir yatırımın uygulanmasını finanse etmek için kullanılabilir. Kredinin onaylanması, nihai yararlanıcıya haksız bir avantaj sağlamadan onları desteklemeye yetecek kadar küçük bir hibe yardımı sağlar. 

Programın faydaları:

500.000 € veya 1 milyon €’ya kadar kredi

Süre: 5 yıla kadar veya 10 yıla kadar

Uygun faiz oranı

Moratoryum seçeneği

Teminat: anapara tutarının en az %50’si

2. Araştırma, geliştirme ve inovasyon (RDI) yatırımlarını finanse etmek için krediler

SID bankası, Gorenjska banka, NLB ve doğrudan SID bankası aracılığıyla, şahıs şirketleri, mikro veya küçük işletmeler, büyük işletmeler, yeni girişimler ve sosyal girişimler için araştırma, geliştirme ve yenilik (RDI) yatırımlarını finanse etmek için kredi sunmaktadır.

Fonları işletme döner sermayesini karşılamak veya bir yatırımın uygulanmasını finanse etmek için kullanabilirsiniz

Programın faydaları:

10.000 Avro’dan 10 milyon Avro’ya kadar kredi

Süre: 3 ila 9 yıl

Avantajlı faiz oranı

Komisyonca kabul edilen geçerli masrafların %100 finansmanı

1 ila 3 yıl veya kredi vadesinin 1/3’üne kadar

Teminat: yok veya sadece finansman nesnesi üzerinde bir rehin tescili; 5 yıldan fazla ise diğer teminatlar da

Faiz oranı ağırlıklandırılmış olup, %0 üzerinden %62,5 artı finansal aracı tarafından belirlenen %37,5’lik bir mark-up esasına göre hesaplanmaktadır.

3. Küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ’ler) için mikro krediler

SID bankası, Primorska Savings Bank Vipava ve Slovenya Girişim Fonu aracılığıyla şahıs şirketleri, mikro veya küçük işletmeler, yeni girişimler ve sosyal girişimler için mikro krediler sunmaktadır.

Fonları döner sermayeyi karşılamak veya bir yatırımın uygulanmasını finanse etmek için kullanabilirsiniz.

Programın faydaları:

5.000 Avro’dan 25.000 Avro’ya kadar krediler

Süre: 2 ila 5 yıl

Avantajlı faiz oranı

Komisyonca kabul edilen geçerli masrafların %100 finansmanı

2 ½ yıl veya kredi vadesinin maksimum ½’si

Teminat: yok veya sadece finansman nesnesi üzerinde bir rehin tescili

Faiz oranı ağırlıklandırılmış olup, %0 üzerinden %62,5 artı finansal aracı tarafından belirlenen %37,5’lik bir mark-up esasına göre hesaplanmaktadır.

Ulusal ve AB programlarına dayalı olarak Slovenya Cumhuriyeti’nde finansman ve finansman için mevcut programlarla ilgili her türlü ek bilgi için doğrudan bizimle iletişime geçebilirsiniz: [email protected]