Slovenya Çevre, İklim ve Enerji Bakanlığı sadece bu yıl e-bisikletleri sübvanse etmek için 4 milyon Avro harcayacak. Sübvansiyonlar bu yılın Haziran ayından itibaren geçerli olacak ve fiyatın %30’una kadarını karşılaması bekleniyor. Bu, Slovenya’nın bu yıl açacağı on iki yeşil ihaleden sadece biri. Bu ihaleler 80 milyon Euro’ya mal olacak:

– Kendi kendini idame ettiren güneş enerjisi santralleri için 14 milyon.

– Otoyollardaki şarj istasyonları için 18 milyon.

– Elektrikli ve hidrojenli otobüsler için 30 milyon.

– Sadece bu yıl elektrikli bisikletleri sübvanse etmek için 4 milyon.

Bir elektrikli bisiklet için verilecek sübvansiyon perakende satış fiyatının %30’u civarında olacak. Bakanlık bu sübvansiyonların, bugün bir e-bisiklet almaya gücü yetmeyenlerin bir e-bisiklet almalarını sağlamayı amaçladığını, ancak sübvansiyonun bunu yapmalarını kolaylaştıracağını açıklıyor.

Bakanlığa göre e-bisikletler sadece işe gitmek için elektrikli bisiklet kullananlar için olacak, örneğin öncelikle trafik sıkışıklığını azaltmak için. Çeşitli dağ bisikletleri, spor bisikletleri ve turist bisikletleri sübvansiyon için uygun olmayacaktır. Henüz hazırlanmamış olan satın alma koşullarının katı olması bekleniyor. Sübvansiyon programı, bireysel başvurulardan kaçınmak, ancak bu sübvansiyon başvurularını doğrudan elektrikli bisiklet satıcıları ve bayileri aracılığıyla yönlendirmeye çalışmak vizyonuna dayanacaktır.

Çağrının 3 Haziran 2024 gibi erken bir tarihte açılması bekleniyor ve tüm sübvansiyonlar, başvuruların ve sübvansiyonların işlenmesi için bekleme sürelerinin bir yıl kadar uzun olduğu Slovenya Cumhuriyeti’nin EcoFund’u yerine artık Borzen tarafından yönetilecek. Borzen, Slovenya elektrik piyasasının gelişimini, verimliliğini ve piyasa mekanizmalarını AB yönergeleri doğrultusunda teşvik etmekten sorumlu bir devlet şirketidir.