İş genellikle çevrimiçi platformlar üzerinden yürütüldüğü için henüz kayıtlı değilseniz, uygun şekilde kaydedilmelidir (örneğin, bir şahıs şirketi veya bir şirket, örneğin bir limited şirket olarak). Aksi takdirde, Yasadışı Çalışma ve İstihdamın Önlenmesi Yasası’nın 3. Maddesi – ZPDZC-1 uyarınca yasaklanmış olan yasadışı çalışma söz konusu olacaktır.

Adımlar aşağıdaki gibidir:

1.            Faaliyetinizi Kamu İdaresi Kayıtları ve Hizmetleri Ajansına (AJPES) kaydettirmeniz gerekir – Slovenya İşletme Siciline (PRS) kaydolun ve statünüzü “gelecek için” düzenleyin.

2.            Eğer “normaire” olmak istiyorsanız, girişimciler için birincil sicil olan PRS’ye kayıt olduktan sonraki sekiz gün içinde Gelir İdaresi’ne bildirimde bulunmalısınız.

3.            Bir işletmeyi AJPES ile PRS’ye “geriye dönük” olarak kaydettirmek mümkün olmadığından, işletmeyi DR-03 formunu kullanarak herhangi bir vergi dairesindeki vergi siciline “geriye dönük” olarak kaydettirmelisiniz.

4.            Bir dijital sertifika (SIGEN-CA, SIGOV-CA, POSTA®CA, HALOCOM CA, AC NLB) edinmeli ve eTaxes sistemine kayıt olmalısınız. SIGEN-CA dijital sertifikasını ücretsiz olarak edinebilirsiniz. Daha fazla bilgiye eDevlet’ten ulaşabilirsiniz.

Slovenya Cumhuriyeti’nde çevrimiçi platformlar aracılığıyla ticari geliri nasıl beyan ederim?

Online platformlardan elde edilen gelir vergi matrahına dahil edilmelidir. Bir faaliyeti olan gerçek kişiler için, gelir vergisi ve ticari gelir vergisi beyannamelerine dahil edilir. Tüzel kişiler için ise kurumlar vergisi beyannamesine dahil edilir. ITA-2 hükümleri uyarınca, bu vergi beyannameleri, kural olarak, bir önceki yıl için en geç cari yılın 31 Mart tarihine kadar vergi dairelerine sunulmalıdır.

Gerçek kişiler, DR-03 formunu kullanarak faaliyetlerini “geriye dönük olarak” vergi makamlarına bildirebilirler. Bu durumda, çevrimiçi platformlar üzerinden faaliyet gösterdikleri önceki dönemlere ilişkin gelir vergisi ve ticari gelir vergisini beyan etmek için e-Vergiler aracılığıyla bir öz değerlendirme sunarlar (döneme göre ayrı ayrı).

Gelirin vergilendirilmesine ilişkin daha ayrıntılı bilgi Slovenya Cumhuriyeti Mali İdaresi’nin internet sitesinde mevcuttur.

Bir şahıs şirketi veya limited şirket kaydettirmek, mevcut şirkete ek kayıtlı faaliyet eklemek istiyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin: [email protected] veya +386 01 200 92 00 numaralı telefondan.