Avrupa Birliği bünyesinde 2021 yılında kabul edilen DAC7 Direktifi, platformlar aracılığıyla gayrimenkul kiralamakişisel hizmetler, mal satışı ve herhangi bir ulaşım aracının kiralanmasından gelir elde eden satıcılara platform operatörleri için bir raporlama yükümlülüğü getirmiştir. DAC7 hükümleri, Aralık 2022’de Vergi Usul Kanunu’nda (ZDavP-2N) yapılan bir değişiklikle Slovenya hukuk düzenine aktarılmıştır ve Vergi Usul Kanunu – ZDavP-2 Bölüm IV Kısım III.Č’de yer almaktadır.

Bu temelde Vergi İdaresi, platform operatöründen platformları aracılığıyla gelir elde eden satıcılara ilişkin bilgileri alacaktır ve bu bilgiler Slovenya Cumhuriyeti’ndeki tüzel ve gerçek kişiler için de geçerlidir.

Vergi İdaresi bu verileri 2024 yılında vergi denetimleri için de kullanacağından, online platformlar aracılığıyla gelir elde eden herkese bunu uygun şekilde beyan etmelerini tavsiye ediyoruz. Beyan yükümlülüğü aynı zamanda “geriye dönük” olarak, yani 2023 yılında ve hatta 2023’ten önce elde edilen gelirler için de geçerlidir.

Bu bağlamda, kural olarak, online platformlar aracılığıyla yürütülen işin kazanç getiren bir faaliyet olduğunu ve dolayısıyla bu faaliyetten elde edilen gelirin Gelir Vergisi Kanunu (ZDoh-2) Bölüm III.3 kapsamında veya vergi mükellefinin faaliyeti bir şirket olarak – örneğin bir “l.t.d.” (limited şirket) olarak – yürütmesi halinde Kurumlar Vergisi Kanunu (ZDDPO-2) kapsamında ticari gelir olarak değerlendirildiğini açıklığa kavuşturmak isteriz. Online platformlar aracılığıyla iş yapıyorsanız, gelirinizi beyan edin.

İstisnai olarak, çevrimiçi platform işinden elde edilen gelir, bir faaliyetin bağımsız, özerk ve sürekli olarak sürdürülmesi kriterinin karşılanmaması durumunda (yani, bir defaya mahsus veya ara sıra yapılan işlemler durumunda) Gelir Vergisi Kanunu Bölüm II.2 uyarınca başka bir sözleşme ilişkisinden elde edilen gelir olarak veya taşınır malların elden çıkarılmasından elde edilen gelir durumunda (örneğin, ikinci el malların satışı) Gelir Vergisi Kanunu Madde 32.1 uyarınca gelir vergisinden muaf gelir olarak değerlendirilir.

Vergi İdaresi hangi bilgileri alacaktır?

Platform operatörleri, satıcıların kimlik bilgilerini, alınan tazminat, komisyonlar, ücretler ve kesilen vergilere ilişkin verileri, gerçekleştirilen faaliyetlerin sayısına ilişkin verileri, tazminatın ödendiği mali hesaplara ilişkin verileri ve kiralık mülkler söz konusu olduğunda, her mülk için mülkün türü, adresi ve kimliği ile kiralama gün sayısını bildirmekle yükümlüdür.

Platform operatörlerinin raporlama yükümlülükleri hakkında daha ayrıntılı bilgi Mali İdare’nin web sitesinde de mevcuttur.

Özel vergi veya muhasebe tavsiyesine ihtiyacınız varsa, lütfen bizimle iletişime geçin:

[email protected] veya +386 01 200 92 00.

Devami gelecek.